Jak se v dubnu obchodovalo na trhu novostaveb?

Jak se v dubnu obchodovalo na trhu novostaveb?
Milan Roček
Milan Roček5/24/2023

V průběhu prvního kvartálu letošního roku zaznamenal český realitní trh rozhodně tendence lepšího vývoje.

Trh za toto období zaznamenal o 10,4 % prodejů více, nežli za čtvrtý kvartál minulého roku. První mezikvartální růst za poslední rok zaznamenaly prodeje v rámci všech segmentů bytové zástavby a zpět do pohybu se malými krůčky vrací i hypoteční trh. Ačkoliv je co do počtu transakcí trh v porovnání se situací před rokem stále o více než třetinu méně aktivní, snad jde o možný první signál toho, že se dává opět do pohybu.

Podíváme-li se ve větším detailu na duben, tak sektor novostaveb zaznamenal ve čtvrtém měsíci 916 transakcí, ze kterých 459 proběhlo v Praze. Druhým nejaktivnějším krajem byl pak Jihomoravský a Středočeský kraj. V rámci  Jihomoravského kraje proběhlo v tomto sektoru bytů 134 transakcí, ve Středočeském kraji 81 transakcí. Když se zaměříme na zánovní novostavby v rámci Prahy, nejvíce se obchodovalo v Praze 9, která zaznamenala 29 transakcí, naopak nejméně aktivní je v tomto segmentu tradičně Praha 1.

Nejvyšší transakční cenu za m2 zaznamenala tradičně Praha, s průměrnou cenou 146 949 Kč/m2 šlo o meziměsíční cenový nárůst o 1,4 %. Nejlevněji vyšel metr čtvereční v Ústeckém kraji s cenou 49 558 Kč/m2.

Průměrný pražský nový byt 3+kk o výměře 75 m2 v nové novostavbě koupený na 80 % hypoteční úvěr si aktuálně může dovolit domácnost s minimálním čistým příjmem 122 400 korun. Výpočet počítá s úrokovou sazbou 5,89 %, která odpovídá průměrné sazbě u nově poskytnutých hypoték během měsíce dubna podle České bankovní asociace.