Květen byl pro trh s cihlovými byty zatím nejaktivnějším měsícem roku

Květen byl pro trh s cihlovými byty zatím nejaktivnějším měsícem roku
Milan Roček
Milan Roček30. 6. 2023

Během května zaznamenal realitní trh 4 771 transakcí, což je nejvíce od začátku letošního roku. Byl nejaktivnějším měsícem pro téměř všechny sektory bydlení. Sektor cihlových bytů v pátém měsíci zaznamenal 1 028 transakcí. 

Nejvíce prodejů evidovalo Hlavní město Praha, po něm pak Jihomoravský a Středočeský kraj. V rámci Prahy proběhlo v sektoru cihlových bytů 249 transakcí, v Jihomoravském kraji 123 transakcí a ve Středočeském kraji 100 transakcí.

V rámci Prahy se s cihlovými byty nejvíce obchodovalo v Praze 10, která zaznamenala 40 transakcí, naopak nejméně transakcí evidovala Praha 1, kde proběhlo 18 transakcí.

Ačkoliv meziměsíčně oproti dubnu cena mírně klesla, nejvyšší transakční cenu za m2 zaznamenala tradičně Praha, s průměrnou cenou 117 580 Kč/m2. Naopak nejlevněji vyšel metr čtvereční v Karlovarském kraji za cenu 27 625 Kč/m2, i tam cena meziměsíčně mírně poklesla.

Průměrný pražský cihlový byt 3+kk o výměře 75 m2 koupený na 80 % hypoteční úvěr si aktuálně může dovolit domácnost s minimálním čistým příjmem 92 900 korun. Výpočet počítá s úrokovou sazbou 5,90 %, která odpovídá průměrné sazbě u nově poskytnutých hypoték během měsíce května podle České bankovní asociace.

Oproti výpočtu za měsíc duben stačilo domácnostem o cca 4 400 korun měsíčně méně. Od 1. července bude navíc deaktivován limit České národní banky DSTI, tedy ukazatel poměru měsíčního příjmu domácnosti a výše měsíční splátky hypotečního úvěru, což dostupnost ještě zvýší.