Novostavby byly v květnu po dlouhé době nejméně obchodovaným segmentem

Novostavby byly v květnu po dlouhé době nejméně obchodovaným segmentem
Milan Roček
Milan Roček2. 7. 2023

Během května zaznamenal realitní trh 4 771 transakcí, což je nejvíce od začátku letošního roku.

Byl nejaktivnějším měsícem pro všechny sektory bydlení kromě novostaveb, ty byly naopak po dlouhé době nejméně obchodovaným sektorem. 

Sektor novostaveb zaznamenal 921 transakcí a v rámci celé republiky byl tak nejméně aktivním sektorem. Nejvíce prodejů evidovalo Hlavní město Praha, po něm pak Jihomoravský a Středočeský kraj. V rámci hlavního města proběhlo v sektoru novostaveb 400 transakcí, v Jihomoravském kraji o více než polovinu méně, tedy 123 transakcí a v rámci Středočeského kraje 115 transakcí.

V Praze se s novostavbami nejvíce obchodovalo v rámci Prahy 9, která zaznamenala 129 transakcí a tvoří tak téměř třetinu pražských květnových prodejů v tomto segmentu bydlení.

Nejvyšší transakční cenu za m2 zaznamenala tradičně Praha s průměrnou cenou 136 618 Kč/m2, ještě o něco výše se prodávaly nové novostavby v rámci prvoprodejů, tam vyšel metr čtvereční v Praze na 143 728 Kč/m2. Nejlevněji se prodávalo v rámci segmentu v Karlovarském kraji, kde metr čtvereční vyšel na 59 851 Kč/m2.

Průměrný pražský byt 3+kk o výměře 75 m2 v nové novostavbě koupený na 80 % hypoteční úvěr si aktuálně může dovolit domácnost s minimálním čistým příjmem 113 800 korun. Výpočet počítá s úrokovou sazbou 5,90 %, která odpovídá průměrné sazbě u nově poskytnutých hypoték během měsíce května podle České bankovní asociace. 

Oproti výpočtu za předchozí měsíc stačilo domácnostem o necelých devět tisíc měsíčně méně. Od 1. července bude navíc deaktivován limit České národní banky DSTI, tedy ukazatel poměru měsíčního příjmu domácnosti a výše měsíční splátky hypotečního úvěru, což dostupnost ještě zvýší.