Září přineslo více než pět tisíc transakcí. Trh s byty ovládly po delší době novostavby

Září přineslo více než pět tisíc transakcí. Trh s byty ovládly po delší době novostavby
Milan Roček
Milan Roček16. 10. 2023

Září přineslo českému realitnímu trhu 5 213 transakcí. Ačkoliv šlo o meziměsíční pokles o necelých 12 %, v rámci celého letošního roku šlo o velmi aktivní měsíc a v posledních 6 měsících se tak nadále potvrzuje zřetelný trend mírného růstu počtu dokončených transakcí.

Nejvíce aktivním zůstal segment rodinných domů, kde proběhlo celkem 1 627 transakcí. Segment meziměsíčně mírně zlevnil, na úrovni celé republiky o 2,7 %, zásadnější propad zaznamenalo hlavní město Praha. Nejaktivněji se obchodovalo v rámci Středočeského a Jihomoravského kraje. Nejdráže se prodávaly rodinné domy v hlavním městě s průměrnou celkovou cenou 15 747 520 Kč, naopak nejlevněji vyšly v září rodinné domy v Olomouckém kraji s průměrnou cenou 3 248 990 Kč.

Mezi byty byl po delší době nejaktivnějším sektorem sektor novostaveb, který zaznamenal téměř 1 500 transakcí. Meziměsíčně segment posílil o více než 14,5 %. Nejvíce se obchodovalo v hlavním městě, Jihomoravském a Středočeském kraji. Praha zaznamenala 601 transakcí, Jihomoravský kraj 298 transakcí a Středočeský kraj 225 transakcí.

Z pohledu cenové úrovně všech segmentů bytů trh v posledních šesti měsících stagnuje. U novostaveb je tradičně nejdražší Praha s průměrnou cenou 138 498 Kč/m2, jde o cenu o 3 % nižší nežli v srpnu. Mírně zlevnily i byty při nákupu přímo od developerů, m2 v rámci prvoprodejů v Praze vyšel na 142 515 Kč, což je o necelé 4 % méně nežli minulý měsíc. Nejméně aktivním a zároveň nejlevnějším územím v rámci novostaveb byl Moravskoslezský kraj, který zaznamenal pouze tři transakce s průměrnou cenou 53 851 Kč/ m2.

Méně aktivním sektorem byl v září trh panelových bytů. Zaznamenal 1 241 transakcí, tedy o necelých 200 méně nežli předešlý měsíc. Nejvíce prodejů evidoval Ústecký kraj, po něm pak hlavní město. V Ústeckém kraji proběhlo v sektoru panelových bytů 194 transakcí, v rámci Prahy 178.

Nejvyšší prodejní cenu za m2 panelového bytu zaznamenala tradičně Praha s průměrnou cenou 96 982 Kč. Nejlevněji vyšel metr čtvereční v Ústeckém kraji za 26 587 Kč.

Nejméně aktivní byl sektor cihlových bytů, který zaznamenal 852 transakcí. Nejvíce prodejů evidovalo hlavní město Praha, po něm s relativně velkým odstupem pak pak Jihomoravský a Středočeský kraj. V rámci Prahy proběhlo v sektoru cihlových bytů 214 transakcí, v Jihomoravském kraji 105 transakcí a ve Středočeském kraji 74 transakcí.

Nejdráže bylo v Praze, kde metr čtvereční vyšel průměrně na 119 967 Kč, nejlevněji vyšel metr čtvereční v Ústeckém kraji za cenu 28 274 Kč/m2. V rámci celé republiky segment podražil o 1,3 %.

Počet poskytnutých hypoték se v září oproti srpnu sice mírně snížil o 4,1 %, ale v meziročním srovnání se naopak téměř zdvojnásobil. Průměrná úroková sazba u nových hypoték poklesla na 5,74 %.

Průměrný pražský byt v novostavbě si mohla na hypoteční úvěr v září dovolit rodina s čistým měsíčním příjmem necelých 90 tisíc korun. Je to o více než tři tisíce méně než minulý měsíc.

Od 1. července byl deaktivován závazný limit České národní banky DSTI, tedy ukazatel poměru měsíčního příjmu domácnosti a výše měsíční splátky hypotečního úvěru. Jelikož však většina českých bank k posuzování úvěrů stále přistupuje spíše obezřetně, zachovali jsme pro modelový výpočet DSTI 55 %.